Monthly Archives

elokuu 2019

GUIDER GAMEN KIELIVERSIOT

By | Guider Game

Kesän aikana hankkeessa ollaan keskitytty hiomaan minipelejä entistä pelattavampaan muotoon sekä poistamaan bugeja, eli ohjelmointivirheitä. Guider Gamen kääntäjillä on ollut edessään suuri urakka. Kaikki pelin tekstit, joita onkin kertynyt aikamoinen määrä, on nyt käännetty arabiaksi, englanniksi, dariksi, kurdiksi ja somaliksi. Näiden lisäksi pelistä löytyy selkosuomi-versio. 

Käännökset tehtiin suoraan Jarkko Kauniston opinnäytetyönä syntyneeseen Google sheets -dokumenttiin, josta ohjelmoijat saavat käännökset napattua mukaan peliin. Käännöksen tekeminen on siis ollut kääntäjille haasteellisempaa, sillä heidän on pitänyt omaksua tekemisen tapa, jossa kukin kääntäjä täyttää yhtäaikaisesti samaa taulukkoa, mutta vain omaa sarakettaan. Heidän on pitänyt luottaa siihen, että netissä oleva dokumentti tallentuu automaattisesti ilman erillistä tallentamista. Käännettävät lauseet on listattu dokumenttiin ilman pelillistä kontekstia, joten kääntäjät ovat joutuneet pelaamaan peliä nähdäkseen missä yhteydessä mitäkin lausetta tai sanaa käytetään ja sen jälkeen etsimään oikean kohdan käännettävästä tekstitiedostosta värikoodien avulla.

Myös ohjelmoijilla on ollut täysi työ käännösten peliin laittamisessa. Toiveenamme oli, että pelin kielen voi vaihtaa lennosta vaikka kesken minipelin. Guider Gamen kieleksi voi esimerkiksi ensin valita suomen, mutta jos tämä tuntuu liian haastavalta, voi kielen vaihtaa vaikka selkosuomeksi tai arabiaksi. Tämä on hyödyllinen ominaisuus myös siksi, että jotkin minipelit sisältävät vaikeampaa kieltä kuin toiset.

Kaikkien käännettyjen tekstien tuli tietenkin mahtua pelissä oleviin nappuloihin ja puhekupliin, ja mielellään myös näyttää hyvältä. Arabian, kurdin ja darin kielten fontti ja käänteinen lukusuunta aiheuttivat jonkin verran päänvaivaa, mutta theFirman ohjelmoijat löysivät näihinkin ongelmakohtiin ratkaisut tavalla, jota emme konekieltä osaamattomina täysin ymmärrä, mutta voimme silti suuresti ihailla. 

Seuraavaksi käännösten laatu tarkistetaan. Kiirettä pitää, koska pelin julkaisupäivämäärä lähestyy ja sen tulisi syyskuussa olla ladattavissa Google Play ja App Store -sivuilta.