KÄYTTÄJÄTESTAUKSET

By 21/02/2018Guider Game

Käyttäjätestaukset käynnistyivät Guider Game -hankkeessa jo viime vuoden syksyllä, kun pelin demon ensimmäinen versio valmistui. Alustavia testauksia tehtiin hankkeen henkilökunnan voimin kolmessa Turun alueen maahanmuuttajakoulutuksia järjestävässä oppilaitoksessa. Testausten pohjalta yhteistyökumppanimme the Firman koodarit tekivät demoon pieniä muokkauksia, jonka jälkeen ammattikorkeakoulun opiskelijoista muodostuva ryhmä aloitti tammikuussa omat käyttäjätestauksensa oppilaitoksissa.

Ammattikorkeakoulun testausryhmään kuuluu 4 opiskelijaa; Jukka Koponen, Christian Boman, Eveliina Korjus, Tanja Maljanen, joiden projektipäällikkönä on toiminut Katariina Tiura, viimeisen vuoden tieto- ja viestintätekniikan opiskelija.

Katariina on tehnyt käyttäjätestauksia aiemminkin, mutta tällöin testaajat ovat olleet suomalaisia. Kysyimmekin Katariinalta, millaista on ollut testauttaa Guider Game -peliä maahanmuuttajien parissa.

“Testaaminen on haastavampaa sillä kysymykset on aseteltava eri tavalla, jotta suomea vähemmänkin taitamattomalta testipelaajalta saadaan tärkeää tietoa ja mielipiteitä. Kysymysten muotoilu ja elekieli nousevat tärkeään asemaan. Meidän testauksen järjestäjien täytyy myös huomata kysyä tarkentavia kysymyksiä. Joskus puutteellinen kielitaito saattaa aiheuttaa väärinymmärryksiä, joten asian kysyminen uudestaan eri tavalla saattaa vaikuttaa merkittävästi testipelaajan lopulliseen vastaukseen.”

Entä mitä testaajat ovat pitäneet pelistä?

“Kaikki ovat lähtökohtaisesti pitäneet pelistä. Tottakai jotain kritiikkiäkin on tullut yksittäisistä osioista mutta pelin kokonaisideaa testipelaajat ovat pitäneet hyvänä. Jotkut ovat kyselleet, mistä pelin voisi ladata, mikä on tietenkin hyvä merkki pelin käytettävyyden kannalta.”

Käyttäjätestaukset jatkuvat yhteistyöoppilaitoksissa kevään 2018 ajan, joten pelin suunnittelu- ja koodaustiimit saavat kaiken aikaa ajantasaista tietoa kehittämiskohteista.

Katariina Tiura (vas) ja Eveliina Korjus tekemässä käyttäjätestauksia Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksessa.